Інтравітреальні ін'єкції. Айлія.

Інтравітреальні ін'єкції. Айлія.

Інтравітреальна ін'єкція - метод введення медичного препарату безпосередньо всередину ока в склисте тіло. Простими словами - це укол в око. Зазвичай, в око таким способом вводять анти-VEGF препарати (АЙЛІЯ та ін.) або глюкокортикостероїди.

Інтравітреальна ін’єкція проводиться лікаром-офтальмологом в стерильних операційних умовах та з дотриманням правил введення, зумовлених анатомічними особливостями ока. Процедура є короткотривалою та займає приблизно 5 хвилин.

Інтравітреальне введення препарату Айлія

Які покази до інтравітреальних ін'єкцій?

Зазвичай, потреба у введені препарату в око виникає при різноманітних захворюваннях сітківки, наприклад, при віковій макулодистрофії (ВМД), діабетичній ретинопатіїміопії високого ступеня та інших запальних та судинних захврюваннях сітківки, коли утворюються нові  «неправильні» судини, які є крихкими та мають схильність або до розривів (таким чином, сприяючи розвитку гемофтальма), або до пропускання рідини через свою стінку, спричинюючи набряк сітківки, зокрема центральної її частини — макули, що значно погіршує зір пацієнта. Також, можливе інтравітреальне введення деяких антибіотиків при наявності інфекційного процесу всередині ока, наприклад, при ендофтальміті.

Які препарати вводять в око?

Найчастіше для інтравітреальних ін’єкцій застосовують анти-VEGF препарати, кортикостероїди та антибіотики.

Анти-VEGF препарати (АЙЛІЯ) — застосовуються для усунення новоутворених «неправильних» крихких судин, які часто утворюються на сітківці при віковій макулодистрофі (ВМД), діабетичній ретинопатії та після перенесеного тромбозу вени сітківки чи оклюзії артерії сітківки. Ці препарати сповільнюють процес утворення таких судин та сприяють запустіванню раніше утворених патологічних судин. Лікування препаратом АЙЛІЯ та інші анти-VEGF препаратами, зазвичай, є курсовим. тобто, перші 3 ін’єкції проводяться з перервою в 1-1.5 місяця. Надалі, при досягненні необхідного результату, можливе збільення інтервалу між ін’єкціями.

Кортикостероїди — ОЗУРДЕКС — це потужний протизапальний препарат який також застосовується для інтравітреального введення. Він має виражену протизапальну дію, також пригнічцє утворення та проникність патологічних судин, зменшує набряк сітківки. Особливістю застосування Озурдексу є те, що він перебуває в оці та діє тривалий час — щонайменше 6 місяців, тому це є досить зручним методом лікування таких захворювань як діабетичний набряк макули, увеїту чи наслідків тромбозу вени (чи її гілки) сітківки.

Як проводиться ін'єкція?

Інтравітреальна ін’єкція проводиться в умовах операційної при збережені стерильних умов. Ця маніпуляція не потребує загального наркозу чи знечулення, достатнім є декількаразове закапування спеціальних обезболюючих капель перед уколом. Сам укол є практично безболісним та триває декілька секунд. Зазичай, побачити слід від уколу є дуже важко, проте деколи є можливим поява почервоніння чи крововили на місці вколу. Протягом декількох днів після уколу необхідно капати антибактеріальні каплі. Також, можливе відчуття незначного дискофорту чи поява «плаваючої мушки», які минуть протягом декількох днів.

Наші контакти:

розташування:

м. Луцьк, просп. Президента Грушевського, 21

Контактний телефон:
Графік роботи:

ПН-ПТ: 9:00-17:00

Слідкуйте за нами: