Лікування захворювань сітківки

Захворювання сітківки

- це різноманітні патологічні процеси, що вражають сітківку ока та спричинюють погіршення гостроти зору та знижують якість життя пацієнтів.

До захворювань сітківки відноситься велика кількість патологій, проте самими розповсюдженими є:

ВМД (вікова макулодистрофія)

діабетична ретинопатія

посттромботична ретинопатія (ураження сітківки внаслідок порушення кровообігу в судинному руслі ока)

центральна серозна хоріоретинопатія та ін.

При вчасному зверненні пацієнта до лікаря, більшість цих патологічних процесів можливо призупинити консервативним (медикаментозним) чи лазерним лікуванням.

Сьогодні ми коротко розглянемо  деякі захворювання сітківки, з якими люди звертаються до нас у відділення мікрохірургії ока КП «ВОКЛ» найчастіше.

Лікування ВМД Луцьк

Вікова макулодистрофія (ВМД)

- захворювання, при якому вражається центральна ділянка сітківки (макула), що спричинює значне погіршення центрального зору.

-ВМД —  найпоширеніша причина незворотньої втрати зору у людей старшого віку.
Вона поділяється на:
суху (неексудативну/атрофічну) форму — 85% пацієнтів з ВМД мають саме цю форму
вологу (ексудативну\неоваскулярну) форму — розвивається у 15% пацієнтів з ВМД

При сухій формі ВМД, зазвичай, застросовують лише консервативні методи лікування: вітамінні та антиоксидантні комплекси у поєднанні з нормалізацією способу життя та харчування.
Волога форма ВМД — є більш агресивною та значною мірою може погіршувати гостроту зору. Зазвичай, лікування вологої форми ВМД базується на курсовому внутрішньоочному введені спеціальних препаратів (АЙЛІЯ) задля сповільнення та регресу захворювання. Також можливе застосування лазерних методів лікування.
Діабетична ретинопатія

Діабетична ретинопатія

- це серйозне ускладнення цукрового діабету, характеризується змінами в мікросудиннах сітківки, утворенням атипових, змінених судин з можливим розвитком внутрішньоочних крововиливів та набряком макули.

Діабетична ретинопатія переважно розвивається при недостатньому контролі за рівнем цукру. 

Найчастішими скаргами пацієнтів є: затуманення, розмитість, погіршення зору, викривлення об’єктів, появою «плаваючих мушок».
 Ускладненями діабетичної ретинопатії можуть бути: набряк макули, внутрішньоочний крововилив (гемофтальм), відшарування сітківки, неоваскулярна глаукома та ін.
Лікування діабетичної ретинопатії може полягати у використанні інтравітреальних ін’єкції інгібіторів ендогенного росту судин (АЙЛІЯ) чи стероїдів, застосуванні лазерних методик, а також вітректомії (див. Вітреоретинальна хірургія м. Луцьк).

 Пам’ятайте, при наявності цукрового діабету, огляд в окуліста 1 раз на 3-6 місяців є обов’язковим для попередження серйозних ускладнень.

Тромбоз вени сітківки

Посттромботична ретинопатія

- стан, який виникає після перенесеного тромбозу центральної вени сітківки чи її гілки. Характеризується появою атипових, змінених судин з можливим розвитком неоваскулярної глаукоми.

Тромбоз центральної вени сітківки чи її гілок характеризується різкою втратою зору, появою «мушок», головним болем, зазвичай, на фоні підвищення артеріального тиску. При розвитку такого стану, важливим є якнайшвидше розпочати лікування (перші декілька годин) задля відновлення кровотоку в сітківці.

Наслідком такого порушення є розвиток посттромботичної ретинопатії. 

Лікування є комплексним, та полягає в застосуванні як лазерних методик, так і інтравітреальних введень препаратів (АЙЛІЯ) чи хірургічного втручання при розвитку неоваскулярної глаукоми.

Контакти:

розташування:

м. Луцьк, просп. Президента Грушевського, 21

Контактний телефон:
Графік роботи:

ПН-ПТ: 9:00-17:00

Слідкуйте за нами: